Verlof & Verzuim

Verlof aanvragen

Er bestaat een landelijke leerplichtwet, waarin is vastgelegd, dat kinderen onderwijs moeten volgen. In 1994 is de wet bijgesteld en zijn onder meer de regels, die te maken hebben met verlof buiten de schoolvakanties, aangescherpt. Alleen voor bepaalde gewichtige omstandigheden kan de directeur van de school extra verlof verlenen. U dient uw verlofaanvraag minimaal vier weken van te voren bij de directie in te dienen. Gaat het om een verlofaanvraag van tien dagen of minder dan beslist de directeur hierover, in andere gevallen wordt de leerplichtambtenaar van de gemeente erbij betrokken.

Indien u het niet met de beslissing eens bent, kunt u hiertegen bezwaar en beroep aantekenen. Indien een leerling met verlof gaat zonder dat daarvoor toestemming is verleend, is er sprake van ongeoorloofd schoolverzuim. Dit verzuim dient de directeur door te geven aan de gemeentelijke leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd schoolverzuim willen wij zoveel mogelijk tegengaan.

Bij de directie van SBO nieuwHessen kunt u een formulier voor verlofaanvraag aanvragen. Dit formulier kan gebruikt worden voor kort verlof, maar ook voor verlof langer dan tien dagen.

Leerplicht, verlof en schoolverzuim

SBO nieuwHessen volgt de voorschriften van de leerplichtwet bij het geven van verlof en volgt het verzuimprotocol (zie hieronder) dat in de hele regio met de verschillende gemeentes en leerplichtambtenaren is vastgelegd. Binnen de leerplichtwet mogen wij geen vakantieverlof verlenen buiten de schoolvakanties, zeker niet voor en na andere schoolvakanties. De enige uitzondering is dat een werkgever verklaart dat dit de enige vakantie die het gezin in dat jaar heeft. Verder wordt er verlof verleend voor andere gewichtige omstandigheden. Enkele voorbeelden hiervan:

• het voldoen aan wettelijke verplichtingen voor zover niet mogelijk buiten de lesuren;
• huwelijk van bloed- of aanverwanten;
• verhuizing (1 dag);
• ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten;
• overlijden van bloed- of aanverwanten;
• bij viering van 25-, 40- en 50-jarig dienstverband van ouders of grootouders (1 dag);
• bij viering van 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarige huwelijksjubileum van ouders of
• grootouders (1 dag);

Zie hiervoor de Accentwebsite onder het kopje 'Ouders bij leerplicht'.

In het verzuimprotocol is opgenomen wanneer de school in gesprek gaat met ouders bij verzuim en ziekte. Ook is er een richtlijn wanneer contact wordt opgenomen met de leerplichtambtenaar.

Ziekteverzuim wordt als zorgwekkend gezien als een leerling 2 weken aaneengesloten ziek is of zich 4 keer (of meer) in een schooljaar ziek meldt.

• De school voert gesprekken met de verzuimende leerling en ouders.
• School-/Jeugdarts van GGD wordt – zo nodig - door de school ingeschakeld, om te bepalen of een leerling in staat is onderwijs te volgen. De school informeert leerplicht over deze verwijzing.
• Indien een leerling door de school/jeugdarts in staat wordt geacht de school geheel of gedeeltelijk te bezoeken en als de leerling dat vervolgens niet doet, schakelt de school leerplicht in.
• Leerplicht onderneemt de nodige acties, die tot hervatting van het schoolbezoek moeten leiden.

Bij langdurig ziekteverzuim (meer dan 2 weken) stelt de school een huiswerk- en/of inhaalplan op en adviseert indien nodig over alternatieven.

Verzuimkaart (Regionaal Verzuimprotocol Achterhoek)

Verzuimkaart