Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Vaak rond groep 7 komt voor ouders en kinderen het voortgezet onderwijs in beeld. Tijdens de informatie-avond op school wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
In het voorjaar in groep 7 komt de leerkracht van uw kind op huisbezoek om een met ouders en kind van gedachten te wisselen over het VO. Tegenwoordig is de wetgeving zo dat de leerkracht een advies uitbrengt t.a.v. van het niveau en dat de VO school zich bij dit advies aansluit.
Het advies dat de leerkracht geeft is gebaseerd op data (LVS toetsen) en observatie. Denk hierbij aan doorzettingsvermogen, huiswerkattitude, werkhouding enz.

In groep 7 maken alle kinderen een entreetoets, zodra deze uitslag binnenkomt wordt deze aan de leerlingen mee naar huis gegeven. Deze entreetoets geeft een indicatie van het uitstroomprofiel van de leerling, veelal komt deze uitslag overeen met het beeld ouders en leerkracht hebben van een kind. Begin groep 8 worden ouders en kinderen uitgenodigd voor een adviesgesprek op school, tijdens dit gesprek maakt de leerkracht het voorlopig VO advies vanuit de school kenbaar. Het doel van dit gesprek is om als leerkracht, samen met ouders en kind het eens te worden over welk niveau het beste aansluit bij de capaciteiten en wensen van het kind.

Aan het begin van het schooljaar zijn de open dagen van de VO scholen veelal bekend, ouders worden hiervan op de hoogte gebracht door de leerkracht. In maart groep 8 moeten de leerlingen worden ingeschreven bij de VO-school van hun keuze. De inschrijfformulieren en andere formulieren hiervoor ontvangt u van de leerkracht.

Eind april maken vervolgens de kinderen van groep 8 de eindtoets basisonderwijs, bij ons op school wordt hiervoor de CITO-toets gebruikt. Nadat de uitslag van deze eindtoets binnen is mag in uitzonderlijke gevallen het advies van de basisschool nog naar boven bijgesteld worden.

 

Welke niveaus zijn er in het VO?